Tenker du bevisst over hva som kan skje når du klikker på en lenke?

Eller vet du at du kan ramme arbeidsplassen gjennom bruk av sosiale medier? 

Oktober er European Cybersecurity Month (ECSM) 2021. Som IT selskap er vi tilhenger av søkelys på cybersikkerhet.

Derfor vil vi dele oppdatert digital sikkerhetsinformasjon gjennom bevisstgjøring og implementering av god praksis. Årets motto er #thinkB4UClick

Cyberangrep blir stadig mer sofistikerte og Covid-19-pandemien har ført til en økning i cyberkriminell aktivitet.

Bruk av sosiale medier på jobben er ikke skadelig i seg selv, så sant du har tid og mulighet å bruke tiden tid det da😊. Men, hvis du skulle være på jobbens nettverk eller jobbtelefon eller PC når du blir fristet til å trykke på falsk annonse o.lign. vil du kunne lede hackere inn i arbeidsnettverket.

Vi har bokstavelig talt reddet bedrifter fra å måtte stenge dørene. Bedrifter har vært lammet av eksempelvis «ransomware», det vil si at man da blir krevd for store summer for å få tilbake bedriftens data og drift. Disse summene kan være enorme, og sette hele virksomheten på spill. I disse anledningene hvor vi har hatt ekstern back up for kunden, har vi også hatt kompetansen til sikre bedriftens nettverk og tilbakeføre data.

  • Ekstern back up

Helst vil vi jo at våre bedriftskunder unngår hele problematikken. Da gjelder forebygging og bevisstgjøring om farene.  Det er da vi kommer tilbake til #thinkB4UClick

Ransomware / Løsepengevirus

betyr

Ransomware eller Løsepengevirus

er en type skadevare som låser eller krypterer hele eller deler av innholdet på datamaskinen. Målet er å få brukeren til å betale løsepenger til angriperen. For at brukeren skal få tilgang til innholdet på egen datamaskin igjen, krever angriper at man betaler løsepenger, ofte i form av bitcoin.

Her er noen forslag til de enkleste måtene å gjøre dine ansatte gode. 

Kontakt oss for å sjekke om dere har robust back up løsning

La alle ansatte få opplæring i cybertrusler. Del eksempelvis ENISA og Nettvett sine opplærings- og bevisttgjørings videoer i interne kommunikasjonskanaler. 

Ha periodevise kampanjer med påminnelse av hvordan den ansatte skal sjekke om en epost er sikker.

Sett opp plakater som minner på de ansatte om: gode passord rutiner, sikkerhetstrusler og at de er ikke bare nøkkelpersoner på jobb men også for hackere. Jobbtelefon og PC er ment for jobben, ikke fritiden. 

Hvis du tør klikke på linken, så kan du laste ned engelsk versjon av mobiltelefon sikkerhet her. Den er utarbeidet av ENISA, og alternativt kan du besøke deres hjemmeside og gå til Business Resources siden deres for å finne disse. 

IT-konsulent/ansatte foretar kontrollert sjekk ved å sende ut en «fristende» epost. Ikke for å henge ut noen, men for å sjekke om faren er til stede og avdekke opplæringsbehovet.

MiniKurs

Ble du motivert til å ta å øke kompetansen umiddelbart, med et enkelt kurs som passer alle som bruker internett i hverdagen, enten hjemme eller på jobb? Her er fire leksjoner levert av Nettvett.no gjennom XtraMile som hver tar ca. 5 minutter, Nettvett, Pass på deg selv, Pass på de rundt deg, Pass på datamaskinen din.

Kilder

ENISA
NorSIS
Nettvett.no